Värmepump

En värmepump är en teknisk anordning som flyttar värme från ett kallt ställe till ett varmt ställe. En villavärmepump tar alltså energi utomhus och släpper ut värmen inne i huset, ungefär som ett kylskåp – fast baklänges. Då en luftvärmepump arbetar med uteluft blir den olika effektiv beroende på vilken temperatur det är, men även planlösningen i huset påverkar hur bra anläggningen arbetar. Ju öppnare planlösning, desto mer effektiv blir värmepumpen.

För att värmepumpen ska kunna arbeta måste man tillföra energi, i det här fallet ström från ditt proppskåp. Jämfört med att mata samma ström i elradiatorer eller en elpatron får man upp till fem gånger mer värme i huset genom att låta en värmepump hämta värmen utifrån istället.

En luftvärmepump är ett komplement till det befintliga värmesystemet. Därför är det viktigt att man inte stänger av sina vanliga element, utan bara sänker termostaterna till ca 4-5°C under önskat värde på värmepumpen. Skulle inte luftvärmepumpen klara uppvärmningen i hela huset, exempelvis när det blir riktigt kallt ute, hjälper de vanliga elementen till med stödvärme.

En värmepump med inverterstyrning anpassar driften till husets behov och arbetar automatiskt med vari-
erande effekt, för att alltid hålla rätt temperatur i huset. På våren arbetar den alltså kanske lugnt, men på vintern utnyttjar den betydligt mer av sin kapacitet. Därför kan man aldrig välja en luftvärmepump som är för stor. Skulle man däremot välja en modell som är för liten, så får anläggningen arbeta för hårt och det kan bli svårt att nå önskad temperatur. Plus att det sliter onödigt hårt på maskinens olika delar.

Fråga alltid en värmepumpsexpert om dimensioneringen, så blir det rätt maskin för just din fastighet redan från början.